Tarmflorans breda betydelse för din hälsa och vad du kan göra för att stärka den
Detta är ämnet som jag tror skapat mest häpnad, nyfikenhet och fascination i mig. Ett relativt sett ganska nyupptäckt organ men vars forkningsintresse ökat lavinartat de senaste åren.
Vårat mikrobiom
I och på varje människa finns det uppskattningsvis 100 triljoner mikrober (svampar och mikroorganismer) varav 80% av dom är lokaliserade i vårat tarmsystem. Vi bär runt på tio gånger så många mikrober som vi har celler i vår kropp och tarmflorans bakteriearter har ungefär 150 gånger så många gener som vårat mänskliga genom innehåller. Den totala vikten av en människas tarmflora uppskattas till ca 1-2 kilo och eftersom det har en sån fundamental inverkan på vår hälsa klassas det idag som ett eget organ.
Bakteriernas gener kodar för många viktiga funktioner i vår kropp och fler och fler studier pekar på hur sammansättningen av våran tarmflora genererar både fysisk och psykisk hälsa och ohälsa.
När vi föds vaginalt koloniseras vi med vår mammas flora som lägger grunden för vårat mikrobiom. När vi ammas påskyndas sedan mognaden av vår tarmflora som sedan möts och influeras av vår miljö och livsstil.
Några av bakteriernas (hittills upptäckta) funktion:
Bildandet av vitamin K
Aktivering av immunsystemet
Omsättning av tarmslemhinnans celler (immunsystemets första linjes försvar)
Upptag och nedbrytning av födoämnen
Produktion av B vitaminer
Stimulering av tarmrörelser och motverkar förstoppning
Utsöndring av hormoner
Tillgodoser oss med livsnödvändiga ämnen i födan som vi själva inte kan bryta ner
Skydd mot sjukdom
Reglering av kolesterol
En obalans i tarmfloran rubbar många funktioner som är oerhört viktiga för vår att hålla vår hälsa i schack. Genom att se till att vår mage är i balans kan vi läka många delar av oss på en gång.
“All hälsa börjar i magen” - Hippokrates 460 - 370 f.Kr.
Att exempelvis inte kunna hålla tarmslemhinnan tät kan leda till att ämnen läcker in som hela tiden triggar vårat immunförsvar. Att få brist på viktiga B-vitaminer kan skapa en obalans i våra signalsubstanser som kan leda till nedstämdhet, depression eller sömnsvårigheter.
Några diagnoser/tillstånd kopplade till Tarmfloran:
Förstoppning/Diarré
Astma och allergier
Födoämnesintoleranser
ADHD
Autism
Depression
Histaminintolerans
Läckande tarm/ Ökad tarmpermeabilitet
Chrons/Ulcerös kolit
Diabetes typ 2
Övervikt/ fetma
SIBO (Small intestional bacterial overgrowth)
IBS/IBD
Acne/eksem
Nedsatt immunförsvar
Autoimmuna sjukdomar
Neurodegenerativa sjukdomar
Vi har dessvärre tagit oss långt ifrån vad som är gynnsamt för vårat mikrobiom.
I antibiotikans (och nu covids) fotspår har vi färgats en del av en syn på bakterier som något negativt som bör elimineras.
Saker som kan skada eller påverka vårat mikrobiom negativt:
Överanvändning av vissa läkemedel
Antibiotika
Kejsarsnitt
Bröstmjölksersättning
Överdriven renlighet
Dålig kosthållning – socker, sötningsmedel, raffinerat mjöl, friterad mat och mättade fetter.
Hög stress
Trauma
Urlakning av våra jordar
Överanvändning av bekämpningsmedel (växter använder bland annat goda bakterier i jorden som symbiotiska hjälpredor för att extrahera näring från jorden)
Isolering
Det innebär inte att alla bakterier är bra. Floran styrs av en balans mellan gott och ont och de som får mest mat växer till. Territorium fylls upp och finns det inte tillräckligt med goda att bekämpa de onda(sjukdomsalstrande) så tar dom snabbt makten.
En svampöverväxt eller hudproblem är symptom ofta kopplade till en obalans i vår flora där de goda inte fått tillräckligt med plats.
Vi vill inte mata oss med halvfabrikat, socker, sötningsmedel och heller inte varken för mycket fibrer eller för lite. I och med att deras hälsa påverkar våra signalsubstanser och vår hjärna så blir vi till slut det vi äter om vi väljer att äta “skitmat”.
Vi vill leva nära naturen, äta rent, färgstarkt och varierat, dricka ordentligt med vatten, röra på oss, kela med djur, kramas med våra nära och ge oss tid att andas djupt
Saker som gynnar vårat mikrobiom*
Vaginal födsel
Amning
Vistas mer i naturen - exponering för jord och smuts.
Dricka ordentligt med vatten (1,5-2L per dag)
Fermenterade och syrade livsmedel såsom surkål, kimchi och kefir.
Probiotika av god kvalité
Prebiotiska fibrer (om du tål)
Regelbunden motion
Ät varierat (Olika bakterier äter olika livsmedel och mycket forskning tyder på att ju bredare flora desto bättre)
Mindfullness och stressreduktion
God matsmältningsförmåga och saltsyraproduktion
God sömn
Begränsa ditt intag av raffinerade kolhydrater,fruktjuicer och socker (Dessa kan mata de ogynnsamma bakterierna och svamparna och ge upphov till dysbios, SIBO, IBS etc.)
Ha husdjur
Ät icke-besprutad mat.
Fysisk kontakt
*vid IBS, SIBO, bakteriella infektioner eller andra typer av obalanser i floran kan andra åtgärder behöva vidtas.
Fibrer är generellt sett bra för tarmfloran men personer med IBS kan vara känsliga för Fermenterbara fibrer, så kallade FODMAPS, och bör då vara extra försiktiga med dessa under en period och utreda eventuell dysbios.
Häftiga sidnotiser:
En häftig sidnot är att våra mitokondrier, cellernas kraftverk, tros ursprungligen vara en självständig bakterie som ”flyttat in i” en större eukaryot cell som sedan utvecklats till våra mitokondrier. Denna teori stöds bland annat av att våra mitokondrier har ett eget DNA och nu tyder även forskning på att vår tarmflora kommunicerar/signalerar till våra mitokondrier. Allt hör ihop och det är farligt att tro att vi genom att påverka ett organ i kroppen inte nätverkar ut till resten.
Nyligen upptäckt är även att tarmfloran har en egen dygnsrytm/cirkadiansk rytm och således påverkar timingen av vår matkonsumtion deras och vår hälsa.
Till vilken bredd våra bakterier influerar vår hälsa är bara i startgropen av vår upptäckt men jag är helt övertygad om att vi har ofantligt mycket hälsa att hämta genom att vårda dessa vänner väl.
Fenomenala lästips om tarmfloran:
Kimchi och kombucha - den nya vetskapen om hur tarmbakterierna stärker din hjärna
Charmen med tarmen - allt om kroppens mest underskattade organ
Kan jag vara till hjälp?
Upplever du mycket symptom från mage-tarm, eller andra delar av kroppen, och behöver stöttning och guide i vart och hur du ska börja så kan jag guida dig igenom det i en funktionsmedicinsk utredning . Har du lättare symptom och vill endast bolla över ett samtal så boka en kortare konsultation.
Vill du ha hjälp att genom labbtest kartlägga din tarmhälsa och tarmflora beställer jag labbtestet CSAPX2 , ett GI-map eller ett organix comprehensive och hjälper dig att tolka dina testsvar samt ge förslag på åtgärder.
Skicka en förfrågan genom att klicka HÄR