5 dagars benbuljongs-fasta
Både fasta och benbuljong (Bone-broth) är två av mina hälsofavoriter så det här året tänkte jag starta upp med en så kallad benbuljongsfasta med BROTHY
För mig känns det som ett skonsammare alternativ till vattenfasta då min kropp har haft ett tufft år bakom sig med höga stressnivåer och utmattning. Nu behöver den kärlek och omsorg.
Så.. vad är en benbuljongsfasta?
En benbuljongfasta innebär att man dricker benbuljong flera gånger om dagen samt dricker vatten men inte äter mycket annan fast föda.
Varför är benbuljong bra för fasta?
Benbuljong är ett av de mest näringstäta, läkande livsmedlen för matsmältningssystemet och därför ett utmärkt sätt att starta ett hälsosammare sätt att äta, neutralisera smaklökar och belöningssystem från allt sött och samtidigt hjälpa till att lösa symtom relaterade till dålig matsmältning och andra problem.
Fördelarna med att konsumera benbuljong när du fastar är bland annat:
Förbättrar matsmältningsfunktionerna
Benbuljong är en naturlig källa till kollagen, en typ av protein som behövs för att bilda vävnad som utgör slemhinnan i mag-tarmkanalen. Kollagen skyddar och lugnar slemhinnan i matsmältningskanalen och kan hjälpa till att läka läckande tarmsyndrom, IBS-symtom och sura uppstötningar.
När kollagen bryts ner bildas gelatin som innehåller aminosyror som, arginin glycin, glutamin och prolin. Dessa har en anti-aging effekt och stimulerar probiotisk tillväxt i tarmfloran.
Hud och vävnad
Benbuljong är ett idealiskt sätt att få mer kollagen, en typ av protein som behövs för att skapa frisk vävnad som finns i hela kroppen. Det ger friskare leder, ligament och senor.
Kollagen hjälper till att bilda vävnader som finns i huden och som ger den styrka, jämnhet, elasticitet och ungdomligt utseende. Kollagen stöttar hudens barriärfunktioner, ökad återfuktning och minskning av tecken på åldrande, inklusive rynkor, fina linjer och slapphet.
Tillför viktiga mineraler
Då benbuljong är en fantastisk källa till många mineraler och elektrolyter inklusive kalcium, fosfor, magnesium, natrium, kalium, sulfat och fluorid så förhindrar det elektrolytobalans och uttorkning som kan uppstå under fasta, trötthet, hjärndimma, humörsvängningar och muskelspasmer eller svaghet.
Hjälper till att förhindra muskelförtvining
Benbuljongens höga innehåll av aminosyror som glycin och prolin hjälper till att förhindra alltför stor nedbrytning av muskler under en längre fasta och istället stötta muskelåterhämtning, minska ledvärk och hjälpa spända muskler att slappna av.
Stöttar avgiftningsfunktionen
Att konsumera benbuljong är ett effektivt sätt att öka tillförsel av den kroppsegna antioxidanten glutation, kroppens mest kraftfulla antioxidant och avgiftare.
Glycin är en byggsten för produktionen av glutation. Detta hjälper levern att binda upp och föra ut överflödiga kemikalier, lagrade hormoner och annat avfall. Andra mineraler, vitaminer, syror och elektrolyter kan som finns i buljongen kan också öka avgiftningsprocesserna.
Ökar immuniteten
Benbuljongfasta kan öka våra goda bakterier som lever i tarmen och som ofta kan vara obalanserade hos människor med olika typer av hälsoproblem orsakat av allt från en ensidig kosthållning, långvarig stress, antibiotikakurer med mera.
Goda bakterier i tarmen hjälper till med otroligt många funktioner i kroppen och bland annat att reglera inflammation, stärka immunförsvaret, skydda oss mot sjukdom, sänka kolesterol med mera.
Ett otroligt intressant område. Läs mer här
Kan förbättra sömn, minne och kognition
Aminosyrorna i benbuljong stöttar bildning av signalsubstanser och hormoner som hjälper oss att sova, tänka klart, hålla oss motiverade, komma ihåg information och fatta beslut.
Ett högre intag av glycin har till exempel visat sig hjälpa människor som inte kan sova att få bättre vila, minska symtom på ångest, förbättra mental prestation och till och med förbättra minnet.
Varför fasta?
Fasta, när den utförs på rätt sätt av rätt sorts kandidat (se mer specifikt vilken grupp som bör undvika fasta längst ner i denna artikel) har otroligt många hälsofördelar och några av dom är:
Normaliserar hunger och mättnadshormoner.
Förbättra viktminskning
minska faste-insulinnivåerna och normalisera blodsockeraktiviteten.
Sänkning av kolesterol
Ökar utsöndring av GH(tillväxthormon) som är viktigt för att förbränna fett.
Reducerar risk för bland annat diabetes, cancer och hjärt,-kärl sjukdomar.
Saktar ner åldrande och stimulerar Autofagi (den process då cellerna rensar och förnyar sig)
-Vattenfasta (en fasta då du endast intar vatten och salt) ger generellt en starkare effekt av autofagi än benbuljongs-fasta, men kan vara lite tuffare mot kroppen och någon som redan har höga stressnivåer eller lider av annan sjukdom.
Hur mycket buljong ska jag dricka?
Under en benbuljongsfasta bör du dricka ca 3 dl buljong, 5 ggr per dag till exempel klockan 07, 10, 13,16 och 19
Testa dig fram och lyssna på kroppen. Börja med en dag och utvärdera därefter. Känns det bra så testa en dag till upp till 5 dagar. Jag vet de som fastar i 10 dagar men jag rekommenderar med försiktighet då fasta inte passar alla medan det är mirakulöst bra för dom flesta.
Utöver det bör du vara noga med att få i dig tillräckligt med vatten samt extra salt (Havssalt/ Celtic sea salt) då kroppen inte har så mycket kolhydrater att binda vattnet till så du kommer troligtvis att uppleva en ökad törst. Upplever du trötthet kan det vara salt- och/eller vätskebrist.
Hur länge ska jag fasta?
De flesta människor fastar bäst under en period mellan tre och fyra dagar.
Alla människor är olika och svarar olika på fasta men för många är det ett ovärderligt verktyg till en starkare hälsa.
Ät om du känner dig svag eller mycket hungrig.
Försök att få tillräckligt med sömn och vila.
Överansträng dig inte och träna inte kraftigt.
Lyssna helt enkelt på din kropp.
Vem bör göra det?
Hur vet du om en benbuljongfasta är rätt för dig? De personer som kan dra mest nytta av att fasta med benbuljong är bland annat:
Personer med matsmältningsstörningar (som läckande tarmsyndrom, inflammatorisk tarmsjukdom eller IBS)
Personer som kämpar med matallergier och överkänslighet
Personer som ofta får matsmältningssymtom, som uppblåst mage, gaser och förstoppning
Personer med tecken på låg immunfunktion.
Personer som har att göra med autoimmuna sjukdomssymtom, trötthet, tröghet och sömnstörningar.
Personer med ledvärk eller artrit
Personer som vill få mer energi, förbättra hudens utseende och känna sig mer klara i huvudet.
Risker och biverkningar
Även om fasta har många fördelar, är vissa människor inte bra kandidater för en fasta. De som bör undvika att göra någon typ av fasta inkluderar:
Någon med utmattningssyndrom eller väldigt hög stress. Att fasta innebär trots allt en stress för kroppen och det är då viktigt att det finns resurser för det.
någon med hypoglykemi
kvinnor som är gravida eller ammar
Någon som är underviktig och/eller återhämtar sig från en allvarligare sjukdom som till exempel en matsmältningsstörning eller ätstörning.
någon med diabetes, utan att först konsultera sin läkare
Människor som förlitar sig på att ta mediciner dagligen, utan att först konsultera sin läkare.
Någon som har väldigt svårt att bryta ner Histaminer (så kallad Histaminintolerans) Dessvärre har en del med IBS denna problematik.